NOWA FORMUŁA! 2x więcej oleju z norweskiego łososia!
12 niezwykłych faktów na temat kwasów omega-3
1 W słowniku Innuitów nie ma miejsca na zawał serca

Innuici pochodzący z Grenlandii spożywają mnóstwo tłuszczu pochodzenia morskiego, bogatego w kwasy omega-3. W ich języku występuje ponad 40 słów określających śnieg, ale nie mają ani jednego określenia na zawał serca. Badania nad dietą Grenlandczyków w latach 70. zapoczątkowały zainteresowanie świata naukowego kwasami omega-3.

3 Najlepsza omega-3 pochodzi z łososia

Najlepsze jakościowo kwasy omega-3 pochodzą z łososia. Łosoś oraz foka zawierają unikalną mieszankę tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, bogatą we wszystkie trzy ich rodzaje (EPA, DHA i DPA), w przeciwieństwie do większości gatunków ryb, które posiadają tylko dwa z nich.

5 60% ludzkiego mózgu składa się z kwasów omega-3

Skład ludzkiego mózgu różni się od mózgów większości zwierząt z wyjątkiem foki. Na tej podstawie eksperci wywnioskowali, że od dziesiątków tysięcy lat pożywienie ludzi opierało się głównie na rybach, a nie na mięsie. Może to być powodem, dla którego 60% naszego mózgu składa się z omega-3 i dlaczego tak bardzo nasze zdrowie jest zależne od tych kwasów.

Źródło: Chia-Yu Chang, Der-Shin Ke, Jen-Yin Chen, Essential fatty acids and human brain. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
7 Oxford, Cambridge i Harvard

Naukowcy z takich instytucji jak Oxford, Cambridge i Harvard przeprowadzili ponad 10 000 badań nad kwasami omega-3 odkrywając przy tym bogactwo ich korzyści zdrowotnych. Jest to prawdopodobnie najlepiej przebadany składnik odżywczy na świecie.

Źródło: GOED
9 Omega-3 wspiera matki i ich dzieci!

Zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 jest szczególnie ważne dla kobiet ciężarnych i karmiących. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca dzienne spożycie kwasów omega-3 na poziomie 600 mg dla kobiet w ciąży i 1000 mg dla kobiet zagrożonych porodem przedwczesnym.

Źródło: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące zastosowania suplementacji kwasem dokozaheksaenowym w profilaktyce porodu przedwczesnego.
11 Dobra dla osób z nadwagą

Badania epidemiologiczne wskazują, że niski poziom omega-3 może być powiązany z większym ryzykiem wielu chorób. Osoby z nadwagą wydają się być szczególnie podatne na niskie poziomy nienasyconych kwasów tłuszczowych i potrzebują je dodatkowo uzupełniać, aby zaspokoić dzienne normy. Osoby z BMI powyżej 30 powinny być zatem szczególnie skoncentrowane na uzyskaniu wystarczającej ilości kwasów omega-3.

Źródło: Ken D. Stark. (2016). Raport w czasopiśmie Progress in Lipid Research
2 Wikingowie rozpoczęli modę na omega-3!

Już ponad tysiąc lat temu Wikingowie wydobywali płynny tłuszcz z fok i morsów, a następnie pili go, aby zyskać siłę i cieszyć się dobrym zdrowiem. Tłuszcz morski zawsze był ważny w diecie Norwegów, a tran i omega-3 są znanymi norweskimi produktami eksportowymi.

4 Silny antyoksydant

Łosoś jest bogaty w antyoksydant zwany astaksantyną. Astaksantyna ma czerwoną barwę i to ona odpowiada za kolor mięsa łososia oraz kapsułki OmegaMarine™. Pomaga zachować świeżość, która w przypadku olejów omega-3 jest kluczowa i pozwala uniknąć jełczenia mogącego powodować zmniejszoną skuteczność preparatu.

6 Czy jesz ryby 2-3 razy w tygodniu?

Tłuste ryby są najlepszym źródłem kwasów omega-3, zaleca się je spożywać nawet 2-3 razy w tygodniu. Niestety są one drogie, a wiele osób po prostu ich nie lubi. Dwie kapsułki OmegaMarine™ dziennie wystarczą, aby zaspokoić zalecane dzienne zapotrzebowanie na omega-3, nawet jeśli w ogóle nie jesz ryb.

Źródło: Podsumowanie zaleceń żywieniowych dostępne w raporcie Komisji Unii Europejskiej https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-9_en
8 Japończycy żyją dłużej

Mieszkańcy Japonii i Korei Południowej spożywają bardzo dużo ryb i mają najwyższy na świecie udział kwasów omega-3 w błonach komórkowych (około 10%). To może być jednym z powodów, dla których żyją tak długo, w porównaniu z innymi nacjami.

Źródło: Oxford University, ONZ oraz Ken D. Stark. (2016). Raport w czasopiśmie Progress in Lipid Research.
10 Omega-3 wprowadzi balans w naszej dieci

We współczesnej diecie brakuje nam równowagi pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6. U naszych przodków z epoki kamienia stosunek tych kwasów był na wyrównanym poziomie, a w zdrowej diecie śródziemnomorskiej, bogatej w ryby i warzywa, wynosił 2:1. Obecnie Europejczycy jedzą coraz więcej przetworzonej żywności, będącej głównym źródłem kwasów omega-6, co spowodowało niebezpieczny wzrost tego stosunku do 25:1! Jest to bardzo niezdrowy trend, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca większe spożycie omega-3, aby zrównoważyć nadmiar żywności przetworzonej w naszej diecie.

12 Nie daj się oszukać!

Producenci wytwarzający tran lub omega-3 o smaku syntetycznej cytryny, pomarańczy czy wanilii maskują w ten sposób złą jakość surowca oraz utlenienie oleju. Utlenienie może odpowiadać za niższą jakość oleju. OmegaMarine™ jest wytwarzana z naturalnych składników, bez wzmacniaczy smaku i zapachu, ponieważ nie mamy nic do ukrycia.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji
×
50%
ZNIŻKI
OmegaMarine™ Premium
Tylko teraz możesz
zaoszczędzić aż 429 zł!